7 odpowiedzi

Sprawdź

Płyta indukcyjna, czy gazowa – która się bardziej opłaca?

Biloq 3 pkt dodane:

W teorii pytanie retoryczne, ale przypuśmy, że sie remontuje i mam wybor? Co panowie elektrycy doradza? Bo tez pytanie oczywiscie o rozne dodatkowe kwesite – bezpieczenstwo, ekologie, koszt utrzymania, wygode :)
 

Chetnie poznam refleksje i tez co tam macie w domach. Z tego co widze, to teraz wszedzie tylko indukcja...

  • Br3xPL 134 pkt

    Kuchenka gazowa:
    - plusy: 
    Niski koszt zakupu i instalacji 
    - minusy: 
    Gaz zużywany podczas gotowania, tylko w około 50% przekazuje ciepło dla garnka/patelni, reszta się ulatnia ogrzewając pomieszczenie
    Nawet 3 razy wolniejsze przygotowywanie potraw niż na indukcji
    Kuchenka indukcyjna:
    - plusy: 
    Szybkie gotowanie/smażenie
    Brak płomieni (bezpieczeństwo)
    Ekologia
    Łatwe czyszczenie
    - minusy:
    Koszty zakupu i instalacji + ewentualna wymiana garnków/patelni, ponieważ potrzebne są specjalne 

  • Kubaaq8 18 pkt

    Ciężki wybór każdy ze sprzętów ma swoje wady i zalety. Na pewno indukcja szybsza i bezpieczniejsza i gaz. Natomiast kuchenka gazowa ma duży plus że na małym gazie grzeje równo a indukcja podgrzewa przerwa podgrzewa przerwa jest to cykliczne i widać to na przykład przy smażeniu czy gotowaniu wody w garnku

  • Kxkrycha 4 pkt

    Indukcja, szybkość działania , możliwość przygotowania posiłku na czas ( timer , o danej godz. np. gotuje się jajko i jak wstajesz jest gotowe i ciepłe) , estetyczny wygląd i łatwość czyszczenia 

  • LucasT 147 pkt

    miałęm indukcję i wróciłem do gazu

    Tak poza wsystkimi za i przeciw, o których pisz koledzy, inudukcja cyklicznie indukuje energie, co powoduje cykliczne "bulgotanie"w  garnku po czym przestaje. 

    Gaz utrzymuje temperaturę stałą. I rosól naprawdę lepiej smakuje. NIe widze też wiekszych róznic w rachunkach,

  • ajotnet 145 pkt

    Odpowiedź oznaczona przez autora jako pomocna

    Indukcyjna kuchenka to do garnków gdzie przykleisz magnes do spodu garnka. Gazowa smali do o koła osadza się na wszystkim po spalaniu nalot jest czarny po czasie. Przeglądy okresowe gazu i wentylacji obowiązkowe. Jest też taki wynalazek gaz na szkle i gorące szkło gdzie można się poparzyć. Płyty elektryczne ceramiczne lub indukcyjne bezpieczniejsze, ale jak coś spadnie zazwyczaj będzie naprawa, na gazowej nie ma tego problemu. Jak nie ma gazu to masz problem jak nie ma prądu też masz problem, są też kuchenki kombinowane 2 palniki na 2 palniki. Gazowa grzeje punktowo jak masz byle jakie garnki, elektryczna po całości dna. 

    Stara zasada co byś nie kupił żałować będziesz, a to co jest dobre dla kogoś nie jest wyrocznia że i Tobie się spodoba. Jesteśmy różni i różne wynalazki są dostępne. Jest jeszcze problem jaka masz infrastrukturę do tego już za kuchenką. Płyta "siły" potrzebuje minimum 6-9kW, gaz zaworu z LPG lub PGNIG ale nie w budynkach wielorodzinnych...

  • GN 50 pkt

    Odpowiedź oznaczona przez autora jako pomocna

    Kuchnia gazowa wymaga wyższych przepływów powietrza w wentylacji i powoduje osadzanie się tłustego osadu na meblach. Problemem jest także bezpieczne i estetyczne wprowadzenie instalacji gazowej.

    Zmieniłem na płytę indukcyjną i nie zamierzam wracać:
    Możliwość wyłączenia palnika po czasie.
    Wyłączenie palnika po zdjęciu garnka.
    Wyłączenie palnika po przekroczeniu temp krytycznej (gdy postawimy pusty garnek)
    Mierzalność energii dostarczonej (a nie dysputy ile gazu w gazie)
    Dużo mniejsze zagrożenie pożarowe
    Łatwość czyszczenia. 

    Jeżeli tylko pozwala na to instalacja - polecam płytę indukcyjną.

    Odnośnie garnków - stare emaliowane/żeliwne także spisują się świetnie - jedna zasada - musi być dość materiału w dnie garnka by mógł się wytworzyć prąd wirowy :)

  • Gwozdziu944 161 pkt

    Indukcja wiadomo, szybkie nagrzewanie i tylko w polu na którym jest postawiony garnek, nie każda płyta ceramiczna to indukcyjna, na to też warto zwrócić uwagę. Z gazową nie miałem doczynienia więc się nie wypowiem. Do indukcyjnej potrzebujesz garnki które "współpracują". Brat na indukcję i jeden z garnków działa mu tylko na jednym palniku a na innych nie, a jest na nim informacja że pasuje do indukcji. Także różnie to bywa.