9 odpowiedzi

Sprawdź

Jaka instalacja elektryczna dla lokalu gastronomicznego?

Redakcja dodane:

Czy są jakieś standardy i procedury z sanepidu?

  • Katol 54 pkt

    Generalnie zasady są takie same jak w innych instalacjach. Tzn. odpowiedni podział instalacji na obwody, w kuchniach z prawdziwego zdarzenia, odbiory są spore, mnóstwo opiekaczy, piekarników, zmywarek, wygrzewaczy, jakichś innych dziwnych wynalazków, coraz częściej są one elektryczne , dlatego warto wziąć na nie poprawkę. Do tego wiadomo różnicówki trzeba dołożyć, wiadomo jak w każdej instalacji im więcej tym lepiej. Dodatkowo blaty kuchenne powinne być dodatkowo doziemione. 

    To wszystko powinno być zrealizowane. Ale czy sanepid to sprawdza?, tego nie wiem.. Oni bardziej się czepiają czystości higieny i tego typu spraw. 

  • Mikel98 7 pkt

    Nie ma określonych wytycznych, stosuje się standardowe

  • Inela 0 pkt

    Instalacja elektryczna w gastronomi: nie ma wytycznych co do prowadzenia instalacji elek., obowiązują ogólne zasady.

    -przekruj przewodów powinien być dopasowany do poszczególnych odbiorników

    -prawidłowe rozmieszczenie gniazd jedno i trójfazowych

    -dobór oświetlenia o odpowiednim natęrzeniu

    -podział na odpowiednią liczbę obwodów

    -dobór zabezpieczeń

    -ochrona różnicowoprądowa

    -ochrona sprzętu i pracowników, większość sprzętu ma obudowy metalowe ( stoły, kuchenki,grile, miksery) które powinny być zabezpieczone.

    SANEPID MOŻE się przyczepić np. do instalacji ele. prowadzonej w korytach lub rurkach, bo np. za bardzo się kurzą i poproszą o zabudowanie tego specjalną płytą.

     

  • KU-60474361ad6e0 0 pkt

    Sanepid nie ma określonych specjalnych wymogów. Jedynie muszę spełniać normy 

  • ajotnet 171 pkt

    Sanepid do elektryka nie ma zaleceń. Zgodnie z normami i przepisami ale też funkcjonalnością lokalu. Najlepiej jak właściciej podpowie Ci co chce zainstalowane mieć i gdzie a ewentualnie zweryfikujesz mozliwości techniczne czy zgodne czy nie. Sanepid ma tylko mieć zachowane ciągi komunikacyjne i technologie przygotowywania posiłków aby drogi ich się nie krzyżowały (brudne z czystymi itp)

  • gelotek 0 pkt

    Odnośnie instalacji w lokalu gasstronomicznym, kuchini to swietnie to zostało opisane na portalu Fachowy Elektryk. Polecam się zapoznać z tym artykulem

    https://www.fachowyelektryk.pl/technologie/instalacje-elektryczne/254-instalacja-elektryczna-w-kuchni-gastronomicznej.html

  • EL-ROJ

    Cześć! Co ciekawe w przypadku gastronomii sanepid nie wymaga zachowania certyfikatów higieny (jak jest to w przypadku np. szpitala). Wystarczy spełnić wymagania zawarte w normach. Jako ciekawostkę wrzucam filmik o smart restaurant :D 

  • Brunobrad2626 0 pkt

    W przypadku instalacji elektrycznej w gastronomi nie ma zadnych specjalnych wymagan ze strony sanepidu. Instalacja elektryczna musi spełniac wymagania zawarte w normie PN-HD 60364

  • Karol_u 0 pkt

    Sanepid patrzy na HACAP 

    blaty z nierdzewki etc ewentualnie z prawa pracy o pomiary elektryczne oraz o nateżenie osw 

    elektryki nikt nie sprawdza pod jakimś szczegółowym kątem 

    zrób tak by przekroje były oczko wyższe do urządzeń zmywarka expres piec etc i bedziesz zadowolony aaa i odpowiedni moment przy dokręcaniu 

    polecam np https://www.tim.pl/wkretak-elektryczny-speede-generacja-2-591-t101-44318