5 odpowiedzi

Sprawdź

Jaka instalacja elektryczna dla lokalu gastronomicznego?

Redakcja dodane:

Czy są jakieś standardy i procedury z sanepidu?

  • ajotnet 72 pkt

    Sanepid do elektryka nie ma zaleceń. Zgodnie z normami i przepisami ale też funkcjonalnością lokalu. Najlepiej jak właściciej podpowie Ci co chce zainstalowane mieć i gdzie a ewentualnie zweryfikujesz mozliwości techniczne czy zgodne czy nie. Sanepid ma tylko mieć zachowane ciągi komunikacyjne i technologie przygotowywania posiłków aby drogi ich się nie krzyżowały (brudne z czystymi itp)

  • gelotek 6 pkt

    Odnośnie instalacji w lokalu gasstronomicznym, kuchini to swietnie to zostało opisane na portalu Fachowy Elektryk. Polecam się zapoznać z tym artykulem

    https://www.fachowyelektryk.pl/technologie/instalacje-elektryczne/254-instalacja-elektryczna-w-kuchni-gastronomicznej.html

  • EL-ROJ 19 pkt

    Cześć! Co ciekawe w przypadku gastronomii sanepid nie wymaga zachowania certyfikatów higieny (jak jest to w przypadku np. szpitala). Wystarczy spełnić wymagania zawarte w normach. Jako ciekawostkę wrzucam filmik o smart restaurant :D 

  • Brunobrad2626 0 pkt

    W przypadku instalacji elektrycznej w gastronomi nie ma zadnych specjalnych wymagan ze strony sanepidu. Instalacja elektryczna musi spełniac wymagania zawarte w normie PN-HD 60364

  • Karol_u 0 pkt

    Sanepid patrzy na HACAP 

    blaty z nierdzewki etc ewentualnie z prawa pracy o pomiary elektryczne oraz o nateżenie osw 

    elektryki nikt nie sprawdza pod jakimś szczegółowym kątem 

    zrób tak by przekroje były oczko wyższe do urządzeń zmywarka expres piec etc i bedziesz zadowolony aaa i odpowiedni moment przy dokręcaniu 

    polecam np https://www.tim.pl/wkretak-elektryczny-speede-generacja-2-591-t101-44318