Jaka instalacja elektryczna dla lokalu gastronomicznego?
Czy są jakieś standardy i procedury z sanepidu?
Odpowiedzi (9)
- Sortuj według
- Ostatnio dodane
- Najwyżej ocenione
- Sortuj od najstarszych
-
-
Nie ma określonych wytycznych, stosuje się standardowe
-
Instalacja elektryczna w gastronomi: nie ma wytycznych co do prowadzenia instalacji elek., obowiązują ogólne zasady.
-przekruj przewodów powinien być dopasowany do poszczególnych odbiorników
-prawidłowe rozmieszczenie gniazd jedno i trójfazowych
-dobór oświetlenia o odpowiednim natęrzeniu
-podział na odpowiednią liczbę obwodów
-dobór zabezpieczeń
-ochrona różnicowoprądowa
-ochrona sprzętu i pracowników, większość sprzętu ma obudowy metalowe ( stoły, kuchenki,grile, miksery) które powinny być zabezpieczone.
SANEPID MOŻE się przyczepić np. do instalacji ele. prowadzonej w korytach lub rurkach, bo np. za bardzo się kurzą i poproszą o zabudowanie tego specjalną płytą.
-
Sanepid nie ma określonych specjalnych wymogów. Jedynie muszę spełniać normy
-
Sanepid do elektryka nie ma zaleceń. Zgodnie z normami i przepisami ale też funkcjonalnością lokalu. Najlepiej jak właściciej podpowie Ci co chce zainstalowane mieć i gdzie a ewentualnie zweryfikujesz mozliwości techniczne czy zgodne czy nie. Sanepid ma tylko mieć zachowane ciągi komunikacyjne i technologie przygotowywania posiłków aby drogi ich się nie krzyżowały (brudne z czystymi itp)
-
Odnośnie instalacji w lokalu gasstronomicznym, kuchini to swietnie to zostało opisane na portalu Fachowy Elektryk. Polecam się zapoznać z tym artykulem
https://www.fachowyelektryk.pl/technologie/instalacje-elektryczne/254-instalacja-elektryczna-w-kuchn
-
Cześć! Co ciekawe w przypadku gastronomii sanepid nie wymaga zachowania certyfikatów higieny (jak jest to w przypadku np. szpitala). Wystarczy spełnić wymagania zawarte w normach. Jako ciekawostkę wrzucam filmik o smart restaurant :D
-
W przypadku instalacji elektrycznej w gastronomi nie ma zadnych specjalnych wymagan ze strony sanepidu. Instalacja elektryczna musi spełniac wymagania zawarte w normie PN-HD 60364
-
Sanepid patrzy na HACAP
blaty z nierdzewki etc ewentualnie z prawa pracy o pomiary elektryczne oraz o nateżenie osw
elektryki nikt nie sprawdza pod jakimś szczegółowym kątem
zrób tak by przekroje były oczko wyższe do urządzeń zmywarka expres piec etc i bedziesz zadowolony aaa i odpowiedni moment przy dokręcaniu
polecam np https://www.tim.pl/wkretak-elektryczny-speede-generacja-2-591-t101-44318
Czytaj także:
Jak projektować instalacje elektryczne?
Polecicie jakieś dobre materiały na temat projektowania instalacji
Instalacja elektryczna domu
Kupiłem dom od dewelopera w którym instalacja elektryczna zrobiona
Instalacja elektryczna w garażu
Czy instalacja elektryczna w garażu jako osobnym pomieszczeniu w do
Instalacja elektryczna w domu – jak zrobić?
Przewody instalacji elektrycznej powinno się układać w odpowiedniej
Kamper pod napięciem. Instalacja elektryczna w kamperze.
Budowa własnego kampera może dać tyle samo frajdy co późniejsze wyj
Masz hulajnogę elektryczną, rower elektryczny, deskorolkę
Masz hulajnogę elektryczną, rower elektryczny, deskorolkę elektrycz
Generalnie zasady są takie same jak w innych instalacjach. Tzn. odpowiedni podział instalacji na obwody, w kuchniach z prawdziwego zdarzenia, odbiory są spore, mnóstwo opiekaczy, piekarników, zmywarek, wygrzewaczy, jakichś innych dziwnych wynalazków, coraz częściej są one elektryczne , dlatego warto wziąć na nie poprawkę. Do tego wiadomo różnicówki trzeba dołożyć, wiadomo jak w każdej instalacji im więcej tym lepiej. Dodatkowo blaty kuchenne powinne być dodatkowo doziemione.
To wszystko powinno być zrealizowane. Ale czy sanepid to sprawdza?, tego nie wiem.. Oni bardziej się czepiają czystości higieny i tego typu spraw.