Przeczytano 2 469 razy

Jaka instalacja elektryczna dla lokalu gastronomicznego?

Czy są jakieś standardy i procedury z sanepidu?

Odpowiedzi (9)


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 0 pytań
    • 18 odpowiedzi
    • 50% pozytywnych ocen od użytkowników

    Sanepid patrzy na HACAP 

    blaty z nierdzewki etc ewentualnie z prawa pracy o pomiary elektryczne oraz o nateżenie osw 

    elektryki nikt nie sprawdza pod jakimś szczegółowym kątem 

    zrób tak by przekroje były oczko wyższe do urządzeń zmywarka expres piec etc i bedziesz zadowolony aaa i odpowiedni moment przy dokręcaniu 

    polecam np https://www.tim.pl/wkretak-elektryczny-speede-generacja-2-591-t101-44318


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 1 pytań
    • 12 odpowiedzi
    • 100% pozytywnych ocen od użytkowników

    W przypadku instalacji elektrycznej w gastronomi nie ma zadnych specjalnych wymagan ze strony sanepidu. Instalacja elektryczna musi spełniac wymagania zawarte w normie PN-HD 60364

  • EL-ROJ Moderator Automatyk/Elektryk/Manager

    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 20 pytań
    • 411 odpowiedzi
    • 99.6% pozytywnych ocen od użytkowników

    Cześć! Co ciekawe w przypadku gastronomii sanepid nie wymaga zachowania certyfikatów higieny (jak jest to w przypadku np. szpitala). Wystarczy spełnić wymagania zawarte w normach. Jako ciekawostkę wrzucam filmik o smart restaurant :D


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 1 pytań
    • 252 odpowiedzi
    • 98.5% pozytywnych ocen od użytkowników

    Odnośnie instalacji w lokalu gasstronomicznym, kuchini to swietnie to zostało opisane na portalu Fachowy Elektryk. Polecam się zapoznać z tym artykulem

    https://www.fachowyelektryk.pl/technologie/instalacje-elektryczne/254-instalacja-elektryczna-w-kuchn


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 74 pytań
    • 2110 odpowiedzi
    • 88.9% pozytywnych ocen od użytkowników

    Sanepid do elektryka nie ma zaleceń. Zgodnie z normami i przepisami ale też funkcjonalnością lokalu. Najlepiej jak właściciej podpowie Ci co chce zainstalowane mieć i gdzie a ewentualnie zweryfikujesz mozliwości techniczne czy zgodne czy nie. Sanepid ma tylko mieć zachowane ciągi komunikacyjne i technologie przygotowywania posiłków aby drogi ich się nie krzyżowały (brudne z czystymi itp)


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 7 pytań
    • 146 odpowiedzi
    • 78.1% pozytywnych ocen od użytkowników

    Sanepid nie ma określonych specjalnych wymogów. Jedynie muszę spełniać normy


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 2 pytań
    • 157 odpowiedzi
    • 81.4% pozytywnych ocen od użytkowników

    Instalacja elektryczna w gastronomi: nie ma wytycznych co do prowadzenia instalacji elek., obowiązują ogólne zasady.

    -przekruj przewodów powinien być dopasowany do poszczególnych odbiorników

    -prawidłowe rozmieszczenie gniazd jedno i trójfazowych

    -dobór oświetlenia o odpowiednim natęrzeniu

    -podział na odpowiednią liczbę obwodów

    -dobór zabezpieczeń

    -ochrona różnicowoprądowa

    -ochrona sprzętu i pracowników, większość sprzętu ma obudowy metalowe ( stoły, kuchenki,grile, miksery) które powinny być zabezpieczone.

    SANEPID MOŻE się przyczepić np. do instalacji ele. prowadzonej w korytach lub rurkach, bo np. za bardzo się kurzą i poproszą o zabudowanie tego specjalną płytą.


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 9 pytań
    • 384 odpowiedzi
    • 26.9% pozytywnych ocen od użytkowników

    Nie ma określonych wytycznych, stosuje się standardowe


    • Ostatnia wizyta:
    • W serwisie od:
    • 7 pytań
    • 209 odpowiedzi
    • 88.2% pozytywnych ocen od użytkowników

    Generalnie zasady są takie same jak w innych instalacjach. Tzn. odpowiedni podział instalacji na obwody, w kuchniach z prawdziwego zdarzenia, odbiory są spore, mnóstwo opiekaczy, piekarników, zmywarek, wygrzewaczy, jakichś innych dziwnych wynalazków, coraz częściej są one elektryczne , dlatego warto wziąć na nie poprawkę. Do tego wiadomo różnicówki trzeba dołożyć, wiadomo jak w każdej instalacji im więcej tym lepiej. Dodatkowo blaty kuchenne powinne być dodatkowo doziemione. 

    To wszystko powinno być zrealizowane. Ale czy sanepid to sprawdza?, tego nie wiem.. Oni bardziej się czepiają czystości higieny i tego typu spraw.

Czytaj także:

Jak projektować instalacje elektryczne?
Społeczność

Jak projektować instalacje elektryczne?

Polecicie jakieś dobre materiały na temat projektowania instalacji

Więcej
Instalacja elektryczna domu
Społeczność

Instalacja elektryczna domu

Kupiłem dom od dewelopera w którym instalacja elektryczna zrobiona

Więcej
Instalacja elektryczna w garażu
Społeczność

Instalacja elektryczna w garażu

Czy instalacja elektryczna w garażu jako osobnym pomieszczeniu w do

Więcej
Instalacja elektryczna w domu – jak zrobić?
Blog

Instalacja elektryczna w domu – jak zrobić?

Przewody instalacji elektrycznej powinno się układać w odpowiedniej

Więcej
Kamper pod napięciem. Instalacja elektryczna w kamperze.
Blog

Kamper pod napięciem. Instalacja elektryczna w kamperze.

Budowa własnego kampera może dać tyle samo frajdy co późniejsze wyj

Więcej
Masz hulajnogę elektryczną, rower elektryczny, deskorolkę elektryczną? Zadbaj o ochronę przeciwprzepięciową.
Blog

Masz hulajnogę elektryczną, rower elektryczny, deskorolkę

Masz hulajnogę elektryczną, rower elektryczny, deskorolkę elektrycz

Więcej