8 odpowiedzi

Sprawdź

Czy w swoich ogrodach posiadacie wędzarnie do wyrobów własnych masarniczych ?

ajotnet 100 pkt dodane:

Bo święta idą i przywędzić coś trzeba czy marketowe wynalazki smakowe pozostaną ?

  • Mam taką "przenośną" wędzarnię 

    Osobiście uważam, że mięso uwędzone "po swojemu" jest o wiele lepsze.

    Kupuję w markecie surowe mięso, marynuje i wedze.

    Cała "maszyneria" składa się z paleniska zrobionego ze zbiornika ciśnieniowego, rury, stelaża z kątowników, dna wędzarni i górnej części z otwieraną pokrywą 

    Całość można zdemontować przez co jest łatwa w przechowaniu i czyszczeniu

  • boss 155 pkt

    Ja takowej nie posiadam, choc planowałem. 
    Zrezygnowałem z tego pomysłu z jednego względu. 
    Mam sąsiada, który ma niższy dom i jego kominy są nieco ponad górną krawędzią moich okien na piętrze. Słabo się w domu siedzi, jak moja wentylacja wciąga jego dym z kominka. Czuje się jakbym siedział w wędzarni. 
    I doszedłem do wniosku, że raczej nie będę serwował sąsiadom takich atrakcji, zwłaszcza, że wędzarnia taka jest niska i dym jest nisko. 
    Musiałbym albo zrobić wędzarnie z bardzo wysokim kominem albo na samym końcu działki.... a  to daleko. 
    Wiec na razie nie mam. Ale rodzice wędzą u siebie, więc dostęp do sprzętu z obsługą jest ;) 
    A może właśni dlatego, że mam dostęp .. .to nie mam i troche z lenistwa. ;)

  • Tak, choć ostatnio nie wędzimy, trochę już się przejadło. 

    Wcześniej to i własne wyroby mieliśmy ale jest to dość pracochłonne.